-memorable moment-

Tuesday, August 31, 2010

Penerimaan & Kepercayaan.

             Aku lega setelah berbicara sebentar dengan seorang yang aku anggap sebagai abang. Tenang suaranya. :) Mula-mula kalut juga untuk bercerita tentang apa yang dah melanda pada aku dua, tiga minggu ini. Tapi, kerana kepercayaan yang dipupuk, Alhamdulillah.. dia antara lelaki yang aku percaya selain abah, abang-abang ku dan sahabatku yang sorang tu. Baru bangun tidur katanya..aku gelakkan saja. Dah lama betul aku tak dengar suara abang aku yang ini. Kali ini aku mengambil inisiatif untuk mengeluarkan sahaja apa yang terbuku dalam hati. Bukan kerana aku nak buka aib orang lain atau diri sendiri. Tapi, cukuplah dengan apa yang aku lalui. Ada yang berlagak faham, ada yang menadah telinga tanda menghormati dan ada juga yang sebuk untuk menyebukkan diri dalam mendengar cerita aku. Aku bosan dengan semua tu. Kali ini, biarlah aku bercerita mengikut apa yang aku rasa dengan penerimaan dan kepercayaan yang seikhlas-ikhlasnya.Terima kasih yang tidak terhingga juga pada housemates dan classmates yang sentiasa berada bersama-sama aku dalam apa jua keadaan sekalipun. sesungguhnya, aku tidak pernah meminta untuk yang lebih lagi. segala-galanya cukup buat aku buat masa ini. Alhamdulillah...

Aku memang tak sedap badan dua tiga hari ni. Tapi, aku gagahkan juga. Membantu sahabatku yang sorang tu untuk melaksanakan harinya, aku pulihkan semangat aku. Setelah segala-galanya selesai, ada sahaja permasalahan dan sisipan rasa hati dari seorang yang sangat aku sayangi (sahabat baikku juga). Dia merasakan ada 'jurang' di antara aku dan dia kini. 'Kita tidak sama seperti dulu'.. itu katanya. dan jawapan yang mampu untuk aku katakan hanyalah.. 'Biar masa yang menentukan segalanya'.. aku harap dia bersabar dengan apa sahaja yang aku rasakan dan keputusan yang aku putuskan. Kadang-kadang, kita kabur dengan perlakuan dan percakapan yang boleh menyakitkan atau memalukan sesiapa. terutamanya, kawan. Aku memang sedang berperang dengan perasaan. Mengukir senyum dalam kehambaran, menghilai tawa dalam kekecewaan. Aku berperang dengan jiwa aku sendiri. Tapi, biarlah..ianya demi persahabatan kita semua. entahlah. untuk diceritakan panjang dan lebar.. aku rasa sungguh tidak sesuai. Cukup sekadar aku membuat kesimpulan aku sendiri yang aku fikir sememangnya masih tiada jalannya lagi. Kali ini, aku mahu dia berfikir sendiri. Aku bermadah, dia tak faham..kalau berterus-terang, bercakap kasar pula katanya (itulah yang pernah aku dengar dari sahabatku itu tentang dia). Apa jua yang mendatang, aku tetap dengan keputusan aku. Biar masa yang menentukan segalanya. Biarkan. Biarkan dan terus biarkan. Cumanya, kata-kata abang ku ini membuatkan aku terfikir, berfikir dan memikir tentang sebuak konsep dalam perhubungan. Baik dari sudut berkawan, bersahabat dan berkasih. Pentingnya PENERIMAAN & KEPERCAYAAN.

Katanya, dalam apa jua perhubungan, penerimaan dan kepercayaan adalah aspek utama dalam menjalinkan persahabatan atau kasih sayang yang ikhlas. AKU SETUJU. dan aku mengiyakan. Betul katanya. Terimalah aku seadanya diri ini kerana penerimaan aku terhadap kau sentiasa wujud dalam diri. Begitu juga dengan kepercayaan. Tak salah dalam berkongsi rasa dengan orang yang kita percaya asalkan kepercayaan kita juga turut bersamanya. Barulah adil sesebuah ikatan itu. :) Aku diam tanda setuju. 
berbalik kepada punca nya, aku boleh ditegur..tapi haruslah KENA pada tempatnya. Bukan dengan cara menghantar di wall (fb) aku dengan bercakap tentang peribadi aku. Itu terlalu personal untukku. Bagi aku, Facebook cukup sekadar merapatkan ukhwah & memupuk kemesraan di antara kita. Dah kata pun laman sosial. aku tak kisah kalau nak saling ingat-mengingati. Malah, aku menggalakkan. Tapi, ikutlah situasi. Bukan semuanya kita boleh langgar macam tu je. Tegur-menegur pun ada adabnya juga. bukan boleh sembarangan sahaja. kalau berlebihan, boleh menjatuhkan air muka orang juga, bukan ke itu tak baik namanya.. seolah-oleh membuka aib orang daripada orang lain taktahu, terus kepada TAHU. macam mana tu? jadi., beringatlah bila berkata-kata. bagi aku, IMAN, AMAL dan KETAQWAAN seseorang tidak harus diukur dengan pemakaian dan percakapan. Kenal dan fahami.. seseorang itu. Dan sejurus itulah kamu akan mengerti. 

InsyaALLAH, dengan ruang dan masa yang ada, aku cuba perbaiki diri dalam memahami dan difahami sahabat sendiri. Moga-moga, jika persahabatan kita kekal..Kita akan kembali kepada keadaan yang asal. Jika tidak, pasti. ada sebab dan musabab nya. 


Maafkan aku andai aku terlanjur bicara.


 

Biarkan masa yang menentukan segalanya

Bukan kau masalahnya.
Ini adalah rasa hati aku yang meronta-ronta
Bukan kau masalahnya
Ini adalah sifatku semata-mata
Andai kau sahabatku
Terimalah kelemahanku seadanya
Andai kau sahabatku
Terimalah keputusanku sewajarnya
Andai kau sahabatku
biarlah kita sama-sama mencuba
mencari peluang dan jalannya

Jika masih bersisa
Kita harungi jua..

Jika tiada kenangannya
Kita lepaskan sahaja..