-memorable moment-

Monday, September 20, 2010

Kini..Terungkai sudah jawapan tanpa permulaan.

     Aku sudah sedar tentang terbitnya rasa dalam kalbu antara Kamu dan Dia sejak dahulu. Aku berundur dan tidak mahu mengaku. Sememangnya jika kau bijak dalam menilai kecintaan aku kepada kamu,kelak kau fahami setiap bait kata batinku yang berteriak kesakitan. Menanggung beban kepahitan mengharunginya SEORANG perlahan-lahan. Aku sudah tahu tentang RASA mu itu. Aku sudah merasa ketika aku berpeluang ke situ. Kau dan Dia. Aku bukakan jalan yang luas untuk bersama dalam melayari bahtera percintaan yang bahagia. Jika Kau dan Dia bahagia, Aku turut mendoakan juga. Inilah jalan pilihanku, dan aku sudah temui penamatnya. Tanpa ada permulaan yang PASTI dari mulutmu sendiri. Walaupun, khabarnya ku tahu dari mulut orang. Pasti ada kebenarannya. Manakan mampu pokok bergoyang jika tiada angin yang meniup? Aku redha dengan jawapan yang terungkai. Kau dan Dia. Aku doakan yang baik-baik sahaja. Doa pengikat kasih buat kalian untuk kekal hingga ke akhir hayat. Peliharalah hati kedua-duanya di antara kamu agar ia sentiasa di selaputi CINTA MURNI itu. Moga-moga ianya KEKAL ke anak cucu. Aku doakan begitu. Jangan risau tentang aku. Pandailah hatiku dipujuk RINDU itu. Aku hanya meminta satu keizinan dari mu untuk kekal menjadi inspirasiku dalam melakarkan bait-bait kata yang datang dari kalbu. Maafkan aku andai tidak mampu berhenti dalam menyintai kamu. Jangan pula Kau dan Dia bimbang, aku BUKAN batu penghalang. Imanku masih wujud walaupun tidaklah setinggi mana, aku kedapkan jua. Lantas KEPERCAYAAN kamu BERDUA masih bersisa untukku. Semoga ALLAH SWT mempermudahkan jalan buat KAU dan DIA. InsyaAllah. Salam Bahagia. HARLEQUINE, dengarkan..

KITA SELALU MACAM NI.
               
              Kita selalu macam tu. Bila depan mata, tak nampak berharga, bila dah tiada..sebuk mencari. Sewaktu bersama, macam tak ada apa-apa yang istimewa, setelah pergi jauh baru terasa berharganya dia.
Sewaktu kita terkeluar dari senarai, setelah tidak tercalon untuk sesuatu, semasa boleh tertawa bersama selalu bermasam muka, setelah pergi ingin sekali berkongsi cerita. 
             Kita memang selalu macam tu. Jarang menghargai apa yang dimiliki akan tetapi, selalu terbelau oleh apa di tangan orang. Tak salah mencemburi sebab itu naluri semulajadi dan ada nilai motivasi, tetapi jika CEMBURU menyebabkan kita bertindak gila, tentu tidak sesuai untuk dibanggakan oleh diri. Bukan kita sahaja yang macam tu, ramai lagi manusia pun sama. Sewaktu bersama, asyik hendak berpisah. Setelah terpisah, baru tahu makna RINDU. Sewaktu dalam genggaman, tidak mahu dihargai. Setelah terlepas, baru tahu NILAINYA TINGGI. 
            Ketika boleh berjalan-jalan menghirup udara segar, tidak mahu melakukannya. Lebih suka tidur dan bermalas-malas di hadapan televisyen, tatkala telah hilang nikmat berjalan, baru sibuk nak melihat alam. Kalau boleh membina cerita, ambillah masa untuk mendengar juga. Hargai bila BERDUA. SAYANGI bila bersama. MAAFAKAN bila terluka. INGATI bila sunyi. Selalulah bertenang. Hasilnya, SELESA dan BAHAGIA.   
             Kita memang selalu menyesali yang telah berlalu. Ketika bersama-sama terasa beban, tetapi bila tiada beban, terasa semakin berat. Kesempatan untuk BERSAMA selalunya tidak lama. Ketika kesempatan itu terbuka, sepatutnya di NIKMATI dan di PELIHARA. Tidak perlu bersusah payah untuk memberhentikannya, sebab tiba masanya ia akan berhenti dengan sendiri. 
Tidak perlu 'membunuh' dia yang kurang menyenangkan. Tiba masanya DIA akan PERGI jua. Tiada siapa boleh hidup bersama selama-lamanya. Tiba masa dan ketikanya, masing-masing akan melangkah PERGI.
             Memang kita selalu macam tu. Selalu nampak terang di seberang sungai sedangkan di sebelah sini, tidak kurang. Bila kita sampai ke sana, baru tahu yang terang itu bukan semestinya meriah dan menyenangkan, kadang-kadang CAHAYA itu memanglah terang-benderang. Tapi, tidak semestinya ia membahagiakan. Selalulah katakan begini, TIADA YANG PALING INDAH DALAM HIDUP SELAIN BERSAUDARA DENGANMU, TIADA YANG LEBIH SAKIT SELAIN BERPISAH DENGANMU, TIADA YANG LEBIH MANIS BILA ADA KENANGAN BERSAMAMU, namun ADA YANG TERBAIK DALAM MEMORI HIDUPKU KERANA ADA KEBAIKAN DAN PENGORBANANMU. 
               Kena anggap setiap yang ditempuh adalah suatu kenangan untuk iktibar. Setiap yang dikenali sebagai TEMAN SEJALAN menuju titik akhir. Yang diambil untuk hidup bersama sebagai teman membina persiapan di sini, untuk dipetik hasilnya 'di sana nanti'. Setiap yang dimiliki adalah berharga dan perlu dipelihara. Jika PERLU BERPISAH, kita berpisah dengan RELA.
Kita selalu macam tu. Maka, batasi langkah dan perhati bicara. Jangan sampai tersilap melangkah, usah sampai tersilap bicara. Tersilap langkah selalunya membawa masalah, tersilap bicara selalunya membawa duka. 
               Setiap kita hanya ada kesempatan yang sedikit untuk menghargai makna kehidupan yang sebenar. Berilah ruang itu dan hargailah kekosongan yang masih bersisa. 

-Perkongsian untukmu, Harlequine-
-Di petik dari novel hasil Dr. Tuah-Blogging? Loner ke?

Aku pernah cakap suatu ketika dahulu yang blogging ini untuk orang yang lonely sahaja. Memang betul. dan sampai sekarang aku masih menganggap blogger adalah loner. Ianya untuk diri aku juga. Bagus sebenarnya menyendiri dan mencari masa untuk sendiri. Sebabnya bila terlalu fikirkan tentang orang lain pun tak bagus juga. Dahulu, memang aku mempunyai blog. Tapi, TIADA seorang pun yang tahu. Bukan apa, bagi aku setiap luahan rasa, atau kejadian yang menimpa sebaik-baiknya aku sahaja yang menyimpannya. Berlainan pula sekarang. Aku mengaku yang kini blog aku di baca orang. Dan aku tidak kisah tentang pandangan dan persepsi orang lain terhadap aku. Biarlah apa orang nak kata. Aku tetap dengan diri aku. 

Blogging adalah sesuatu yang aku anggap tenang. Di mana setiap perasaan mampu diluah dengan kata walaupun hanya sepatah. Cukup sekadar ruang untuk aku bercerita tentang diriku dan ruang masa untuk aku luangkan pada hati dan perasaan aku sendiri. Kadang-kadang, tidak semua perkara kita mampu cerita dan luahkan secara lisan. Kini, aku lebih tenang dalam meluahkan segala yang terbuku dalam hati. Reminder untuk diri aku sendiri : Hazwani, jangan ada bad perception pada apa jua perkara atau seseorang jika baru berjumpa dengan HANYA SEKALI. So, ingat-ingatkanlah diri sendiri. :) Dengan blogging juga, sedikit sebanyak ianya mengajar aku dalam mengenali dan lebih menjadi pemerhati dari seorang yang sentiasa mengkritik. Itu yang labih baik bagiku. ;) Terima Kasih kepad rakan-rakan yang meng-approach aku semula untuk kembali berkarya. Alhamdulillah. Nak kebetulan juga, Inspirasiku datang tanpa di undang. Aku bahagia sekarang. 


Gusi Bengkak.

Hari ini merupakan hari ketiga aku mengalami gusi bengkak. Rupa-rupanya, gigi bongsu nak tumbuh lagi! hahaha. Tapi, sakitnya. Tuhan sahaja yang tahu. Mula-mula, tekak rasa sakit untuk menelan, terkesan pula pada gusi yang membengkak di sebelah kanan yang membuatkan aku langsung tak boleh makan. Nak buka mulut apatah lagi. cakap pun kena perlahan-lahan. Tiba-tiba aku jadi sopan bila bercakap sebab tak tahan nak menanggung kesakitan gusi bengkak! Adoyaiiiii~ Dugaan. Dugaan. Bila dah sakit gusi, uratnya naik ke kepala. MasyaAllah. Nak sujud pun sakit. Kalau sebelum ni cuma nak demam, tapi kali ini aku tak mampu nak cakap pun! Penangan raya punya pasal. Haha. ;-) Cepatlah baik wahai Cik Gusi ku..

Pandangan atau Prinsip ?

Yang mana benarnya? Pandangan atau Prinsip. 
Setiap daripada kita pasti ada pandangan dan prinsip yang tersendiri. Begitu juga aku. Kenapa manusia mudah untuk memberikan pandangan tapi, susah untuk menerimanya? Itulah persoalan yang seringkali aku tanya. Selalu juga aku berhadapan dengan situasi sebegitu. Pandangan boleh mengubah prinsip. Begitu juga prinsip yang juga boleh mengubah pandangan. Macam mana tu?  Yang mana perlu di dahulukan? Prinsip atau Pandangan.
Aku memandang kepada dua perkara :
  • Prinsip
  • Pandangan
Kalau kita nak  bagi pandangan kenalah juga berpandukan pada prinsip. Kalau pandangan tanpa prinsip, di mana hala tuju atau objektif sebenar sasaran kita tu? Kalau orang tanya, kita jawab. Tapi, pernah tak sebelum kita jawab tu, kita fikir tentang prinsip yang dipegang kita? Manusia memang mudah untuk berkata-kata., suara lantang macam nak roboh dinding suarakan idea. Tapi, bila masa untuk laksana..Masing-masing, tuding-menuding suruh orang lain yang buat. Kononnya itu pandangan si polan dan aku ada prinsip untuk tak ikut si polan tu teruskan idea tersebut. Hissh. Bukan ke kau yang beria menyokong dan menokok tambah pendapat tatkala si polan bentangkan? Tapi, akhirnya? kau yang macam bangsat. Menoleh kebelakang dan meninggalkan tatkala si polan terkontang-kanting meneruskan perjuangan? Di mana pula prinsip kau yang satu itu? Manusia. Manusia. Nasib baik aku tidak berada di dalam golongan itu mahupun rakan-rakan ku. Bersyukur sangat. Hati aku berkata : 'kalau orang kata, pandangan mampu merosakkan prinsip. Tapi, kali ni aku pula nampak bahawa prinsip yang mampu menjatuhkan pandangan orang'.