-memorable moment-

Thursday, September 16, 2010

SYAHDU HATI

Lapang dada..
Menyembah Yang Esa
Tika Bersujud
Menghadap Kau, Ya Rabb
 Tatkala runsing batin meronta-ronta
meminta-minta makanannya..
Aku berikan dengan permohonan
Aku suap dengan ayat suci Al-Quran..
Mengagung-agungkan kebesaranmu..
Ya Tuhan..
AKU..
yang berlindung di bawah naunganmu.. 
pimpinlah aku ke terus ke jalan mu.

Perkahwinan & Hari Raya. :)

Sebentar tadi baru sahaja selesai majlis pernikahan kakak saudara ku, Amalia Fuza Bohari dan suami. :) Aku bersyukur. Semuanya berjalan dengan lancar dan boleh dikatakan meriah. Macam biasalah kalau dengan saudara mara di belah mak ni ragamnya macam-macam. Almaklumlah. Masing-masing dah besar dan dah tua.
Terdetiknya hati aku ni ingin menulis bukannya apa, tapi sedang aku memerhati saat Kak Mely diijabkabulkan, aku sendiri takut dan gelisah. Entah kenapa perasaan aku jadi semacam itu. Aneh. 'Bukan aku yang nak kahwin'.. Detik hati aku. Setelah aku merenung wajah pengantin perempuan yang terlihat risau dan kegelisahan, ku pandang pula wajah ibunya, sayu.. Merelakan puterinya kini menjadi hak milik suami. Bila aku memandang mereka dan kejadian tadi.. ianya sering kali membuatkan aku berfikir. Bagaimana keadaan selepas berkahwin. Kita dah tak boleh nak dahulukan ibu bapa. Apa-apa pun, semuanya.. SUAMI dahulu. Aku terkedu juga. Besar tanggungjawab seorang ISTERI ini. Bukan boleh main sesuka hati je. Asal suka, KAHWIN! No! totally NO. 
Best juga kisah ini. Seperti prinsip aku yang menginginkan percintaan di alam perkahwinan. Bahagianya lebih. Bukan apa, SEMUANYA kan HALAL. :) Perasaan yang disemai sangat indah dan murni. Tahniah kepada Kak Mely kerana anda juga tergolong di dalam golongan yang ini. Aku juga menantikan saat seperti ini walaupun laluanku masih jauh dan berliku serta banyak lagi yang perlu aku tempuhi, aku tetap tekad untuk bercinta selepas kahwin juga. Kahwin, Kahwin, Kahwin.. Macam mana calon suaminya? perlu ke bercinta sampai 6, 7 tahun hanya untuk mengenali? Ikut kepada individu itu sendiri. Kadang-kadang, bercinta macam nak rak, atlast..Kahwin juga dengan orang sebelah. Haha. Lumrah.. 
Bila bercakap tentang lelaki pilihan. Semua orang ada jejaka idaman. Bagiku yang paling penting adalah agamanya, adabnya, imannya, keturunannya dan cintanya dia terhadap diri aku yang penuh kelemahan . Harta bukan yang aku cari.
Memang PERKAHWINAN adalah sesuatu yang sangat besar dan menakutkan. Tapi, inilah yang aku hadapi tahun ini. Kesemua sepupu aku akan berkahwin. Berderet pulak tu. Mungkin jodoh mereka sudah tiba (bisik ku dalam hati). Seronok memang seronok, tiba masa dapat anak buah yang ramai. LAGI SERONOK! hehe. 

Lagi riuh rendah Kampung Bharu dengan anak, cucu, cicit dan piut Haji Sahlan. Semoga kegembiraan dan ukhwah kekeluargaan kita yang akrab ini dikekalkan hingga akhir hayat.InsyaAllah. Sememangnya aku sangat bersyukur dengan takdir tuhan kini. Alhamdulillah.